1 دالر 75.80  افغانی
1 یورو 84.50  افغانی
1000 روپیه پاکستانی 242  افغانی
1000 روپیه هندی 1000  افغانی
1 ریال سعودی 21  افغانی
10000 ریال ایرانی 1.550  افغانی
1 پوند 101.20  افغانی
1 روبل روسی 1.3  افغانی
1 لیره ترکیه 2.950  افغانی
1 ین چینی   افغانی

ترمیم غیرقانونی هلیکوپتر های ارتش توسط اوکراین؛ خطر برای زندگی نیروهای افغان

4a383e1533bf4966c36c08d86645796f
14 Dec 2020

سوولین شرکت “هلیکوپترهای روسیه” گفته اند که اوکراین با انجام ترمیم غیرقانونی هلیکوپتر “می – ۱۷وی –۵” نیروهای هوایی افغانستان، زندگی نظامیان افغان و آمریکایی در این کشور را با خطر مواجه می‌کند.

مسوولین دفتر مطبوعاتی شرکت “هلیکوپترهای روسیه” گفته اند که دو هلیکوپتر “می – ۱۷وی – ۵” نیروهای هوایی افغانستان جهت ترمیم به شرکت اوکراینی “موتور سیچ” و “اویاکن” سپرده شده اند.

در حالی‌که این شرکت‌ها نمی‌توانند ترمیم منظم هلیکوپترهای “می – ۱۷وی – ۵” را انجام دهند، زیرا اسناد و دستورالعمل ترمیم و طراحی و همچنان پرزه‌جات این هلیکوپترها در اخیتار شرکت‌های مذکور قرار ندارند.
افغانستان در سال ۲۰۱۴ براساس قرارداد با روسیه، بیش از ۶۰ هلیکوپتر نظامی – ترانسپورتی “می – ۱۷وی – ۵” را دریافت کرد.

در همین حال، تعدادی از کارشناسان به این باور هستند که سپردن قراردادهای غیرقانونی به کشور اوکراین به دلیل نزدیکی کشور آمریکا با اوکراین و مخالفت های سیاسی بین آمریکا و روسیه باعث گردید تا قرارداد ترمیم هلکوپترهای افغانستان به کشور اوکراین سپرده شود زیرا حمایت کننده ارتش افغانستان در حال حاضر آمریکا است و حکومت افغانستان در چنین تصامیمی خود مختار نیست.

برید جنرال محمد صادق شینواری، یکی از افسران بازنشسته ارتش و کارشناس مسایل نظامی در مصاحبه با آژانس خبری اسپوتنیک افغانستان در این مورد می‌گوید: “در زمان ریاست جمهوری حامد کرزی، رییس جمهور پیشین کشور قرارداد خریداری هواپیماهای نظامی با کشور روسیه صورت گرفته است و این‌که از سال ۲۰۱۴ به اینسو قرار داد ترمیم این هواپیماها با کشور اوکراین صورت می‌گیرد، من به این نظر هستم که این پرزه جات اصلی نبوده به همین دلیل ما شاهد سقوط طیارات روسی در ولایت‌های فراه، هرات، هلمند پکتیا بودیم و یا هم به همین دلیل نبود پرزه جات اصلی این طیارات در نقاط مختلفی کشور نشست‌های اضطراری داشتند”.

این کارشناس نظامی، خریداری طیارات نظامی از کشور روسیه و ترمیم آن توسط کشور اوکراین را نوع از “خیانت ملی” خوانده است.

جنرال جاوید کوهستانی، کارشناس دیگری مسایل نظامی در افغانستان است و در این مورد چنین می‌گوید: “در ۱۸ سال گذشته در قبال قوای هوایی افغانستان یک نوع بی‌تفاوتی صورت گرفته و نه تنها بی‌تفاوتی بلکه یک فساد گسترده نیز صورت گرفته‌است”.

وی افزود: “در سال‌های گذشته در حالیکه قوای هوایی افغانستان در آن هیچگونه مشارکت نداشت ۱۸ بال طیاره به قیمت ۵۰۰ ملیون دالر خریداری گردید و بعدا این طیارات به وزن آهن پاره به فروش رسیده و به خارج از افغانستان منتقل گردید”.

وی در رابطه به چگونگی ترمیم طیاره‌های روسی که در اختیار ارتش افغانستان قرار دارند گفت: “هم‌چنان در بخش ترمیم طیارات دیگری که حکومت و ارتش افغانستان از قبل در اختیار خود داشتند و این طیارات ساخت کشور روسیه بود و در بخش ترمیم این طیارات کشور روسیه نیز تعهداتی با افغانستان داشت آمریکا و ناتو در قدم نخست بخش ترمیمات و تجهیزات اساسی این طیارات را در افغانستان نابود کردند”.

به گفته این کارشناس نظامی، “ناتو بنابر اختلافات دیدگاه با روسیه و در یک برنامه فساد بخش ترمیم طیاراتی که نیاز به یک ترمیم اساسی داشت آن طیارات را به یک شرکت اوکراینی که معتبر هم نبود سپرد و بعد از آن در چند سال اخیر ما شاهد سقوط چرخبال‌های زیادی ارتش افغانستان بنا بر همین ترمیم‌های غیر معیاری بودیم که حتی شهادت فرمانده قول اردو در هرات و تعداد زیادی از ارتشیان در افغانستان بودیم”.

آقای کوهستانی همچنان می‌گوید که “بستن این قرارداد یک نوع جنایت است که در این جنایت رهبری وقت وزارت دفاع ملی افغانستان و ناتو مستقیمآ شریک می‌باشند”.

از سوی دیگر، روح الله احمدزی، سخنگوی وزارت دفاع ملی افغانستان در مورد ترمیم غیر معیاری این چرخبال‌های ارتش افغانستان می‌گوید: “بعضی از وسایل و تجهیزات نظامی که به ارتش و قوایی هوای افغانستان کمک صورت می‌گیرد و این قرار داد نیز توسط خارجی‌ها صورت می‌گیرد و وزارت دفاع ملی در این مورد هیچ‌گونه نقشی ندارد”.

به گفته وی، یک اداره مربوط به دولت آمریکا مسوولیت بستن تمامی اینگونه قراردادها را بدوش دارد.