کمیته میراثهای فرهنگی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی جهان اسلام (آیسیسکو)، در سومین نشست خود به پیشنهاد افغانستان مبنی به ثبت منارجام در فهرست میراثهای فرهنگی جهان اسلام موافقت نمود.
دراین نشست، ۲۲ اثر فرهنگی از کشورهای، افغانستان، یمن، فلسطین، امارات متحدهی عربی، مراکش و عمان پذیرفته شد.
منارجام متعلق به دوره غوریان بوده که 900 سال قدمت تاریخی دارد و نخستین اثر فرهنگی افغانستان است که شامل فهرست میراثهای فرهنگی جهان اسلام میگردد.
صابر مومند، سخنگوی وزارت اطلاعات و فرهنگ ثبت این اثر بهعنوان میراثهای فرهنگی جهان اسلام را یک دستآورد به افغانستان خواند.
منارجام غور در سال 2002 نیز شامل فهرست میراثهای فرهنگی سازمان یونسکو گردید.
مسوولان محلی غور هرچند خوشبین از ثبت این اثر بهعنوان یکی از میراثهای فرهنگی جهان اسلام اند، اما تأکید دارند که بهدلیل بیتوجهی، منارجام در تهدید نابودی قرار دارد.
نظرمحمد ثاقب، آمر فرهنگ و گردشگری ولایت غور به تلویزیون آرزو گفت: منارجام هفده سال پیش هم در فهرست یونیسکو ثبت شد. انتظار میرفت که به ساخت آن توجه میشد، اما برعکس قسمتهای منار در نتیجه بارانها و تغییرات جوی ازبین رفته و مردم غور از این نگرانی دارند.
او افزود: اگر سازمان آیسیسکو هم دراین زمینه بیتوجه باشد، هیچ دردی را دوا نمیکند. روی این منار باید کار صورت گیرد.
حدود 368 آبده تاریخی و جاذبههای گردشگری در ولایت غور ثبت شده که منارجام یکی از آن است.
شماری از باستان شناسان نیز از حکومت و سازمانهای بینالمللی میخواهند که برای مراقبت و بازسازی ساحات فرهنگی – باستانی کشور از بهر جلب و رشد صنعت گردشگری سرمایهگذاری کنند.
درحال حاضر، دهها اثر باستانی در کشور در تهدید تخریبشدن قرار دارد که نیاز جدی به نگهداری و بازسازی دارد، اما پیش ازاین وزارت اطلاعات و فرهنگ از روی دست داشتن برنامهی در سال پیشرو، برای بازساخت شماری از این آثار خبر دادهبود.