1 دالر 81.10  افغانی
1 یورو 94.50  افغانی
1000 روپیه پاکستانی 497  افغانی
1000 روپیه هندی 1100  افغانی
1 ریال سعودی 21  افغانی
10000 ریال ایرانی 3.18  افغانی
1 پوند 111.30  افغانی
1 روبل روسی 1.05  افغانی
1 لیره ترکیه 9.85  افغانی
1 ین چینی 11.45  افغانی

پژوهش: بیشتر شهروندان خواهان تغییر ساختار نظام کنونی اند

مطالعات استراتژیک
05 Dec 2019

پژوهش تازه‌ای انستیتوت مطالعات استراتیژیک افغانستان نشان می‌دهد که تمامی اقوام کشور احساس عدم حضور در نظام را داشته و خود را حذف شده تلفی می‌کنند.

 

انستیتوت مطالعات استراتیژیک افغانستان پژوهش تازه‌ای را زیر نام “گروه‌های قومی و توزیع قدرت سیاسی در افغانستان”، انجام داده است.

پژوهش‌گران این تحقیق دریافته‌اند که نشست بن، پایه‌ی تقسیم قومی قدرت در کشور بوده، اما اکنون شماری زیادی از شهروندان، خواستار تعدیل و یا تغییر اند.

صدیقه بختیاری یکی از پژوهشگران انستیتوت مطالعات استراتیژیک افغانستان دراین باره گفت که تمام اقوام کشور خود را در نظام کنونی حذف شده تقلی نموده‌اند، ازهمین رو، خواستار تغییر نظام استند.

وی تأکید کرد که تغییر نظام از ریاستی به پارلمانی – ریاستی و یا ایجاد نظام فدرالی از خواسته‌های بیشتر مصاحبه شونده‌ها دراین پژوهش بوده است.

دراین پژوهش؛ دیدگاه‌های شهروندان، احزاب سیاسی و دسته‌های انتخاباتی پیرامون نوع نظام‌های سیاسی در افغانستان گرفته شده است.

انور الحق احدی رییس جبهه‌ی ملی نوین افغانستان یکی از منتقدان این پژوهش گفت که نظام‌های پارلمانی و فدرالی نیز منجر به ثبات سیاسی و عدالت اجتماعی نخواهد شد.

به باور آقای احدی، تمامی نظام‌های ریاستی باعث بی‌ثباتی نمی‌گردد.

این گزارش درحالی منتشر می‌گردد که با به‌بست رفتن انتخابات و نیز علاقمندی دوباره آمریکا برای ادامه مذاکرات صلح با طالبان، سرنوشت نظام سیاسی کشور درحاله‌ای ابهام قرار گرفته است.

دراین پژوهش هم‌چنان آمده که تمرکز قدرت ازیکسو باعث بی‌ثباتی، فساد و بی‌عدالتی اجتماعی شده و در سوی دیگر، این مورد باعث تقسیم قدرت در میان رهبران قومی و شگاف‌های قومی شده است.